Airbus levert eerste A320neo af aan Lufthansa

Vandaag heeft Airbus de allereerste A320neo voor Lufthansa afgeleverd. Normaal had Qatar Airways de eerste klant geweest, maar die stelde haar levering uit door operationele restricties met de motoren. Daarom werd Lufthansa dan toch plots de allereerste launch costumer.

Lufthansa nam vandaag in Hamburg de allereerste A320neo in ontvangst. Het toestel, dat met een nieuwe configuratie plaats biedt aan 180 passagiers, zal deze week worden overgevlogen naar Frankfurt. Van daaruit zal de Airbus op 24 januari al haar eerste commerciële vlucht uitvoeren naar Hamburg.

De A320neo heeft nieuwe motoren (neo staat voor New Engine Option) en verbeterde aerodynamica. Daardoor is het toestel volgens Airbus 15 procent brandstofefficiënter dan vergelijkbare types. Ook het lawaai (op niveau van 85dB) afkomstig van een opstijgende A320neo ligt ongeveer de helft lager dan de huidige A320’s.

De Lufthansa Group heeft in totaal 116 neo’s besteld, waarvan 45 van de grotere A321neo’s. Hoewel het aantal zetels ten opzichte van de huidige A320’s hetzelfde blijft (nl. 180), zit het verschil er in dat Lufthansa in de neo’s aparte ruimere zetels voor business class voorziet. Die passagiers krijgen dus meer ruimte.

Dat werd mogelijk gemaakt door het herschikken van de galley (keuken) en de toiletten. Daardoor komt er nu wel degelijk een verschil in beenruimte tussen business en economy class. Momenteel zijn alle zetels hetzelfde, met het verschil dat in de business class de middelste zetel wordt vrijgehouden.

23833992962_9fbbd09329_b

De reden dat Qatar Airways de eerste levering van de A320neo uitstelde, had met de motoren te maken. De Pratt & Whitney PW1100G-motoren moeten momenteel na het starten eerst nog 3 minuten stationair draaien vooraleer het toestel kan beginnen met taxiën. Pratt werkt hiervoor aan een hardware en software upgrade.

Behalve de motor van Pratt & Whitney kunnen maatschappijen ook kiezen voor de LEAP-1A motor van CFM. Die moet nog gecertificeerd worden en Airbus verwacht de certificering klaar te hebben tegen het midden van dit jaar.

Op 12 januari had Airbus 3.327 bestellingen openstaan voor de A320neo en 1.094 voor de A321neo. Samen goed voor bijna 4.500 bestellingen van bijna 80 klanten.