Geen Sukhoi Superjet’s voor VLM Airlines

VLM Airlines heeft haar bestelling voor de Russische Sukhoi Superjet geannuleerd. Dat zegt de nieuwe CEO van VLM Airlines tegen Air Transport World. De maatschappij had plannen om tot 14 van deze regionale vliegtuigen in haar vloot te introduceren.

De plannen van de Antwerpse luchtvaartmaatschappij VLM om de Sukhoi Superjet te introduceren in haar vloot gaan niet door. Dat zegt de nieuwe CEO van VLM, Hamish Davidson, tegen Air Transport World (ATW). Volgens ATW was de reden voor VLM om de bestelling van het Russische toestel te annuleren hoofdzakelijk te wijten aan het risico dat de maatschappij ziet in een toestel waarvan de Long Range (LR)-versie nog steeds niet gecertificeerd is door EASA.

VLM had namelijk de optie genomen op vier SSJ100LR’s plus aankooprechten voor nog eens tien exemplaren. Maar de LR-versie van de Sukhoi Superjet is nog steeds niet gecertificeerd door het Europese EASA. Verder haalt Davidson ook de politieke spanningen aan tussen Rusland en het westen, al zou dat weinig invloed hebben gehad op de beslissing om de bestelling te annuleren.

Normaal had in april vorig jaar al het eerste exemplaar de vloot van VLM moeten komen vervoegen, maar die levering werd toen uitgesteld naar het derde kwartaal van 2016. Toen al haalde VLM als reden aan dat de certificatie van LR-versie door EASA nog niet in orde was.

Tegen het einde van dit jaar hoopt Davidson een definitief plan te kunnen voorstellen waarin staat welke richting de maatschappij moet uitgaan.