Qatar Airways verhoogt aandeel in IAG tot 15 procent

 

Qatar Airways is nu voor vijftien procent eigenaar van International Airlines Group (IAG). Dat meldt de maatschappij zelf in een mededeling. Oorspronkelijk bezaten de Qatari slechts 9,99 procent van de aandelen van het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus. Sinds vorige maand werd dat opgetrokken tot 12 procent en nu dus 15 procent. 

 

Het verhoogde aandeel erkent de commerciële en strategische banden tussen de beide bedrijven, klinkt het bij Qatar Airways. “QR gelooft dat IAG een sterke positie bezit in Europa, vooral op de transatlantische markt”. Dat de groep het leeuwendeel van de passagiers in Madrid en Londen heeft, wordt ook vermeld. De toekomstige synergieën die door de overname van Aer Lingus gevormd zullen worden, zijn ook een reden voor de aankoop van meer aandelen.

Qatar Airways zegt dat het “overweegt om haar aandeel op termijn op te bouwen tot de toegestane limiet”. Regels van de Europese Unie bepalen immers dat een bedrijf van buiten de E.U. maar maximum 49 procent van de aandelen van een Europees bedrijf mag bezitten. Hoeveel de Qatari betaald hebben voor het aandeel, is niet bekend gemaakt.

Bron: Air Transport World, Qatar Airways