Bombardier schorst bestelling van Republic Airways

Bombardier heeft de bestelling voor veertig CS300’s van Republic Airways Holdings uit het productieschema gehaald. De Canadese vliegtuigbouwer wil eerst meer duidelijkheid over de financiële situatie van het bedrijf. Op 25 februari vroegen de Amerikanen immers bescherming tegen schuldeisers aan.

De bestelling dateert van 2010, toen Republic in naam van haar dochter Frontier Airlines wilde uitbreiden. Zij waren toen pas gefuseerd met Midwest Airlines. Frontier werd drie jaar later echter al verkocht aan durfkapitalist Indigo Partners en Republic bleef zo achter met een order voor een toestel waar het eigenlijk niet veel mee kon doen in haar zakenmodel.

Republic gebruikt nu haar zogenaamde Chapter 11-status om makkelijker af te kunnen raken van ongewilde vliegtuigtypes in de vloot. Het gerucht doet dan ook de ronde dat de maatschappij eigenlijk de volledige bestelling voor de C-series wil annuleren. Eerder nam Republic al de hele vloot Bombardier Dash 8-400’s uit rotatie en verminderde men het aandeel van de Embraer ERJ-140 en ERJ-145 regional jets bij Republic Airlines en Shuttle America.

Bron: CH Aviation