Russische I-Fly stopt met vluchten tussen Luik en China

Touroperator U-Tour en het Russische I-Fly zetten hun samenwerking vanaf 30 september stop. I-Fly voert voor U-Tour chartervluchten uit vanuit drie Chinese steden naar Luik met aan boord telkens honderden Chinese toeristen. De stopzetting zou wel maar tijdelijk zijn in afwachting van een nieuwe partner.

Al sinds april 2015 voert het Russische I-Fly drie (en in de zomer zes) vluchten per week uit naar Luik vanaf het Chinese Shenyan, Tianjin en Xi’an. Die worden uitgevoerd in opdracht voor touroperator U-Tour die Chinese toeristen een rondreis aanbiedt in Nederland, Duitsland en Frankrijk met als startpunt de luchthaven van Luik.

Airbus_A330-322,_I-Fly_Airlines_JP7626600

Dat heeft sinds de start in april vorig jaar al ruim 130.000 extra passagiers opgeleverd voor de luchthaven van Luik en zijn een gouden zaak voor de Duty Free Liege Airport Shop. Maar vanaf 30 september zetten U-Tour en I-Fly hun samenwerking stop. Dat bevestigt de directie van de Luikse luchthaven.

De stopzetting zou wel maar van voorlopige aard zijn want U-Tour is op zoek naar een nieuwe partner. Over een mogelijke nieuwe samenwerking met het nieuwe luchtvaartproject Air Belgium is niets officieels bekend. Die maatschappij wil namelijk vanaf volgend jaar vluchten starten tussen België (mogelijk vanuit Luik) en verschillende Chinese steden.