SAS kiest voor +12 mbps Wi-Fi op ál haar vluchten

SAS, die dit jaar zijn 70-jarig bestaan viert, zet zich voort in een investering van meer dan 50 miljoen euro voor alle korte- en middellange afstandsvluchten: de snelste onboard Wi-Fi verbinding in Europa. Door samenwerkingen met ViaSat, kan SAS elke passagier een onboard internetverbinding aanbieden van 12 megabytes per seconde en hoger.

Quasi alle luchtvaartmaatschappijen focussen vandaag op efficiëntie en de daaruit vloeiende lage ticketprijs. Weinig onderscheidend, maar voor passagiers uiteraard wél de belangrijkste factor om voor een bepaalde maatschappij te kiezen. Hoe lager de ticketprijs, hoe meer budget naar andere posten kan gaan.

De passagier wint. Echter met gevolg dat het Europese vliegverkeer een eenheidsworst dreigt te worden. SAS gaat tegen de stroom in en investeert fors in haar toestellen. Een manier om onderscheidend te zijn, en zo passagiers voor zicht hoopt te winnen.

Veel van onze klanten vliegen geregeld met SAS, waardoor we een belangrijk deel van hun leven uitmaken. De Wi-Fi upgrade die we eerder al in de lange afstandsvluchten implementeerden, werd zeer positief ontvangen, dus trekken we die lijn nu door naar korte- en middellange afstandsvluchten. Elke passagier kan binnenkort van high-speed Wi-Fi genieten om werk te kunnen verrichten of gewoon als ontspanning door TV of films te streamen. Aangezien zowel onze passagiers als het kabinepersoneel dan verbonden zijn met het net, kunnen we onze persoonlijke diensten naar een hoger niveau tillen“, zegt Rickard Gustafson, Algemeen Directeur en CEO van SAS.

De eerste vlucht met het nieuwe Wi-Fi systeem zal in de tweede helft van 2017 vertrekken. Onboard Wi-Fi zal gratis zijn op korte afstandsvluchten voor alle SAS EuroBonus leden en eigenaars van een SAS Plus Ticket. Prijzen voor de overige klanten zijn nog niet bekend.

Passagiers kunnen zich naast de internetaansluiting aan extra beenruimte, comfortabele stoelen, een lichtsysteem dat zich aanpast aan het tijdstip van de dag en een USB-uitgangen verwachten. Naast 30 nieuwe A320-toestellen, zullen 70 bestaande toestellen van een upgrade genieten tussen 2017 en midden 2019. Het totale investeringsbedrag zal hoogstwaarschijnlijk rond de 52 miljoen euro liggen, over een periode van drie jaar.

Óf de passagier hier ook op wacht, en of deze strategie haar vruchten afwerpt, zal de komende jaren beslist duidelijk worden.