Negen Airbussen Qatar Airways onderweg naar Londen Heathrow

Momenteel zijn al zeven A320’s van Qatar Airways onderweg van Doha naar Londen Heathrow om de hinder van de staking bij British Airways zoveel mogelijk te beperken. Een deel van het cabinepersoneel wil de komende 16 dagen staken. Daarom wil British Airways toestellen van partner Qatar Airways inzetten, al heeft de maatschappij nog geen goedkeuring om die toestellen te mogen gebruiken.

Vanaf morgen begint bij British Airways een 16-daagse staking van het cabinepersoneel van de mixed fleet, bemanningsleden die zowel korte- als langeafstandsvluchten doen. De staking is hoofdzakelijk het gevolg van een loondispuut dat al geruime tijd aansleept. Cabinepersoneel dat na 2010 is aangeworven bij de maatschappij en op een gemengde vloot van zowel korte- als langeafstandsvliegtuigen vliegt, wordt minder betaald dan de andere personeelsleden.

Om de hinder van deze staking zoveel mogelijk te beperken, annuleert de maatschappij vooral enkele langeafstandsvluchten waarbij het gemakkelijker is om passagiers om te boeken naar een andere vlucht. Voor de vluchten binnen Europa verwacht British Airways de geplande vluchten te kunnen uitvoeren.

British Airways doet voor haar Europese vluchtuitvoering beroep op vliegtuigen en bemanningsleden van Qatar Airways. Momenteel (vrijdag 30 juni) zijn er al zeven A320’s onderweg van Doha naar Londen Heathrow. In totaal gaat het om negen toestellen die British Airways vanaf morgen wil inzetten op haar Europese netwerk.

British Airways wacht wel nog op toelating van de Britse luchtvaartautoriteiten om de vliegtuigen van Qatar Airways te mogen gebruiken voor haar operaties. Omdat de maatschappij een beroep wil doen op toestellen van een maatschappij buiten de Europese Unie, moet ze daarvoor bij de autoriteiten toelating vragen.

Als Oneworld-partner en mede-eigenaar van het moederbedrijf van British Airways, IAG, is Qatar Airways een geschikte partner om British Airways uit de nood te helpen. Qatar Airways kan voor de extra capaciteit zorgen omdat haar A320-vloot minder vluchten uitvoert door de diplomatieke crisis in het Midden-Oosten.