Grote aandelendeal bij Air France-KLM

Air France-KLM heeft met haar partners een grote aandelendeal gesloten. Zowel Delta als China Eastern zullen een belang van elk 10 procent nemen in Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep neemt op haar beurt een belang van 31 procent in Virgin Atlantic.

Met de nieuwe aandelendeals willen de partnermaatschappijen twee verschillende joint-ventures samenvoegen. Aan de ene kant is er de huidig joint-venture tussen Air France, KLM, Delta en Alitalia, en aan de andere kant de joint-venture tussen Delta en Virgin Atlantic. Met China Eastern wil Air France-KLM haar commerciële samenwerking en partnerschap verder versterken tussen Europa en Azië.

De 10 procent die zowel Delta als China Eastern in Air France-KLM gaan nemen, is goed voor 751 miljoen euro. De 31 procent die Air France-KLM neemt in Virgin Atlantic heeft een waarde van 220 miljoen pond. Daardoor zal 49 procent van Virgin Atlantic rechtstreeks in handen zijn van Delta, 31 procent van Air France-KLM en behoudt de Virgin Group nog 20 procent van de maatschappij. Delta bezit voorts ook al 3,2 procent van China Eastern.

De nieuwe versterkende joint-venture tussen Air France-KLM, Delta, Virgin Atlantic en Alitalia zal goed zijn voor 300 dagelijkse vluchten tussen Europa en Noord-Amerika. De aandelendeals moeten tegen 2018 rond zijn, maar zullen wel nog goedgekeurd moeten worden door de autoriteiten.