DRC reduceert vluchtfrequenties van Brussels Airlines

De Democratische Republiek Congo (DRC) neemt drie vluchtfrequenties af van Brussels Airlines naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. De maatschappij vliegt nu dagelijks naar Kinshasa, maar mag vanaf vandaag nog maar vier keer per week naar Kinshasa vliegen. De maatregel is een represaille van de DRC.

Op 10 januari kondigde België aan dat het de samenwerking en financiële hulp aan de regering van de DRC ter waarde van 25 miljoen euro zal herzien. Minister van Buitenlandse Zaken Dider Reynders en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo willen het bedrag heroriënteren ten voordele van NGO’s in de DRC, en dus niet meer aan de regering.

Er zijn al geruime tijd diplomatieke spanningen tussen België en de DRC. De Congolese regering heeft als antwoord eind vorige maand gezegd dat de kantoren van het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking en het Schengen-consulaat moeten sluiten.

En de tegenmaatregelen gaan intussen voort. Dit weekend hebben de Congolese luchtvaartautoriteiten aan Brussels Airlines laten weten dat het met ingang van 5 februari nog maar vier in plaats van zeven vluchten per week naar Kinshasa mag uitvoeren.

Voor Brussels Airlines is Kinshasa een uiterst belangrijke bestemming. De maatschappij vliegt niet alleen zeven keer per week op de Congolese hoofdstad, maar doet dit in tegenstelling tot haar andere Afrikaanse bestemmingen ook drie keer per week rechtstreeks. De vier andere vluchten gaan met een tussenstop in Luanda en Douala.