Morgen derde A380-bezoek in Brussel: wat je moet weten

Morgen komt er al voor de derde keer een A380 naar Brussel. Emirates zet morgen de dubbeldekker in op haar middagvlucht om de nieuwe bruggen van de A380-gate te testen. De maatschappij wil haar vlaggenschip namelijk in de nabije toekomst dagelijks naar Brussel sturen. Hier is wat je moet weten indien je het toestel morgen wil spotten.

Welk toestel stuurt Emirates?
Morgen zet Emirates één van haar 102 A380’s in op de route naar Brussel. Emirates beschikt over drie verschillende A380-configuraties. Zo heeft de maatschappij een versie met slechts twee klassen aan boord (business en economy) die goed zijn voor 615 zetels. De andere twee versies daarentegen zijn geconfigureerd in drie klassen en hebben dus ook first class suites. Het is één van deze versies die Emirates naar Brussel zal sturen. De A380 die Emirates zal inzetten beschikt over in totaal 517 plaatsen: 14 suites in first class, 76 flat beds in business class en 427 zetels in economy.

Voorlopig staat toestel A6-EUG ingepland. Dat toestel is bestickerd met een sticker van voetbalclub Real Madrid.

Foto door Bill Mallinson.

Wanneer komt de A380 aan en vertrekt hij?
Emirates zal de A380 inzetten op de dagelijkse lijnvlucht tussen Dubai en Brussel in plaats van de B777-300. Omdat de afhandeling van zo’n groot toestel meer tijd in beslag neemt, zeker op luchthavens die het niet gewoon zijn van dit type af te handelen, heeft Emirates de uren van de vluchten aangepast waardoor het een langere grondtijd heeft. Het toestel zal als EK183 om 13:25 aankomen in Brussel. Terwijl de terugvlucht normaal om 15:05 terug vertrekt, heeft Emirates het vertrekuur van vlucht EK184 verlaat naar 16:55 om zo ruimte te voorzien voor de afhandeling en bezoek van de pers aan boord.

Waar gaat de A380 landen en opstijgen?
De komende dagen wellicht een veelgestelde vraag voor iedereen die de A380 wil zien of fotograferen bij het opstijgen of landen: op welke baan kunnen we de A380 zien? Normaal zal het toestel landen op baan 25L en terug vertrekken vanaf baan 25R. Echter waait er momenteel een matige oostenwind waardoor Brussels Airport momenteel het vliegverkeer laat landen op baan 07L en laat vertrekken op baan 07R. Die oostenwind zal in de loop van de nacht keren naar het zuidoosten en zelfs nog in kracht toenemen en zal pas tegen morgenavond terug verschuiven naar het zuidwesten. Meer dan waarschijnlijk zal de luchthaven ook nog tot morgennamiddag of avond het normale vliegverkeer laten landen op baan 07L of baan 01/19. Taxïen kan het toestel bijna over alle belangrijke taxiwegen (zie onderstaand kaartje) dus er is op dat vlak geen specifieke baan vereist voor de landing. Het opstijgen vanaf baan 25R is wel zeer waarschijnlijk.

Waar gaat de A380 parkeren?
De A380 zal aan de zuidkant van de B-pier worden geparkeerd aan gate B33. Uit- en instappen zal door middel van de drie nieuwe bruggen gebeuren via de drie deuren aan het toestel. Er zijn op Brussels Airport maar drie posities waar de A380 kan worden afgehandeld: één aan de B-pier (stand 233) en twee remote stands (951 en 954) op de cargo-apron.

Waar kan ik het best staan om de A380 te zien?
Indien je niet bekend bent met spottersplaatsen op Brussels Airport verwijzen we je graag naar onze Spottersguide. Indien het toestel zou landen op baan 25L dan kan je terecht aan de nieuwe spottersplaats die gisteren is geopend. Deze ligt aan aan het transitcentrum in Steenokkerzeel en beschikt over een parking, al zal die morgen wellicht vol zijn.

Voor een landing op baan 07L is er niet meteen een plaats die we kunnen aanraden. Het toestel kan in de lucht gefotografeerd worden op verschillende plaatsen naast de omheining van de luchthaven, al zijn de omstandigheden niet ideaal.

Bij een vertrek op baan 25R is voor fotografen de bovenste verdieping van parking P1 aan te raden. Van daaruit heb je een zicht op baan 25R en zal het toestel voor je neus van de grond komen, al is de afstand wel nog relatief groot. Een goede telelens is dus aan te raden en met dit warm weer moet je ook rekening houden met heat haze. Er zijn nog andere mogelijkheden om het toestel (in de lucht) te zien  gaan langs de Ringlaan (geen specifieke plek die we aanraden).

Voor actuelere informatie kan je morgen terecht op onze Facebook-pagina waar we updates zullen posten indien relevant.

Foto: Samuel Dupont