Icelandair en WOW Air richten pijlen op Azië

Nu dinsdag zal WOW Air haar plannen van de uitbreiding van het netwerk naar Azië uit de doeken doen. De maatschappij zou dinsdag een eerste Aziatische route naar Delhi aankondigen. Ook de Icelandair CEO zei enkele dagen geleden dat Icelandair vanaf het najaar 2019 vluchten naar India zou willen opstarten.

Na jaren van sterke groei op de Trans-Atlantische markt tussen Noord-Amerika willen zowel WOW Air als Icelandair andere markten aanboren. Vanaf hun hub in Keflavik zijn ze nu al een belangrijke speler voor vluchten tussen Europa en Noord-Amerika, met ongeveer een 40-tal bestemmingen in beide werelddelen. Met vluchten naar Azië willen ze Noord-Amerika nu ook met Azië verbinden met een korte stopover in Keflavik.

Dat WOW Air popelt om vluchten naar Azië te openen is al langer bekend. Nu de maatschappij binnenkort haar eerste A330neo aankrijgt, liggen bestemmingen in Azië nu in het handbereik van WOW Air. Dit jaar zal de maatschappij 4 A330neo’s aan haar vloot toevoegen.

Nu dinsdag zal de maatschappij in Delhi een persconferentie houden over haar plannen om vluchten te starten naar India. Een eerste route wordt wellicht Keflavik-Delhi. De maatschappij wil hiermee concurreren op de Amerikaans-Indiase markt. Die is aanzienlijk maar ondervindt wel veel concurrentie van vooral de golfmaatschappijen die een uitgebreid netwerk hebben in India en rechtstreekse vluchten naar de VS aanbieden vanaf hun hub.

Ook Icelandair CEO Björgólfur Jóhannsson zei enkele dagen geleden dat de maatschappij vanaf het najaar van 2019 vluchten zou willen opstarten naar India. Ook andere bestemmingen in Azië sluit Jóhannsson niet uit. Icelandair reageert hiermee op de expansiestrategie van haar grote concurrent WOW Air. Verwacht wordt dat WOW Air de komende jaren een uitgebreid routenetwerk naar verschillende Aziatische bestemmingen zal openen.