Werknemer Horizon Air pleegt zelfmoord met Dash 8 Q400

Gisterenavond is in de staat Washington een Dash 8 Q400 neergestort van Horizon Air (Alaska Airlines). Het vliegtuig werd gestolen door een technieker van de maatschappij voor een zelfmoordmissie. Het toestel stortte neer op een bebost eiland. Niemand anders kwam om bij de crash.

Rond 20:00 gisterenavond is een toestel van Horizon Air in de kleuren van Alaska Airlines opgestegen vanaf de luchthavan van Seattle Tacoma. Het toestel werd gestolen door een 29-jaar oude technieker van de maatschappij. Om welke registratie het gaat is momenteel nog niet bekend.

Dat het om een zelfmoordmissie ging, werd al snel duidelijk. Op gesprekken van de luchtverkeersleiding is het volgende bericht te horen afkomstig van de Dash: “Ik heb veel mensen die om me geven en het zal hen teleurstellen om te horen dat ik dit heb gedaan. Ik wil me graag verontschuldigen aan elk van hen. Ik ben een gebroken man met drie vijzen los, denk ik, nooit echt beseft tot nu.”

Nadien zegt de man nog verschillende dingen die hij wil doen met het toestel zoals een barrel rol (een looping maken). De luchthaven van Seattle werd gesloten en naar het toestel werd F-15 gevechtsvliegtuigen gestuurd. De gevechtsvliegtuigen probeerden op de man in te praten, maar de technieker vroeg continu advies om de barrel rol  te maken en de piloten leken geen vat op de man te krijgen.

Iets later zegt de technieker dat één van de motoren lijkt te haperen. De F-15’s vragen daarop om het toestel laag te houden en boven de zee te blijven vliegen. Het is op dat punt nog niet duidelijk hoeveel brandstof er precies aan boord is. Het toestel stortte uiteindelijk neer op Ketron Island, een eiland in Puget Sound tussen Seattle en Olympia.

Volgens de woordvoerder van de lokale politie wou de man het toestel mogelijk nog veilig terug aan de grond zetten, maar door een gebrek aan vliegvaardigheden (en brandstof?) zou het toestel zijn neergestort.