Air Belgium annuleert “tijdelijk” alle vluchten naar Hong Kong

Minder dan vier maanden na de start van het ambitieuze project, besluit Air Belgium om tussen 1 oktober en 31 maart volgend jaar alle vluchten tussen Charleroi en Hong Kong op te schorten. De maatschappij wil zich concentreren op het uitvoeren van ACMI-vluchten voor andere maatschappijen.

Volgens topman Niky Terzakis ligt een geschil met de Chinese touroperator die voor het nodige volume aan passagiers zou zorgen aan de basis van de beslissing. Hij benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat en dat Air Belgium van plan is om de vluchten komende zomer te hervatten. Ook de nieuwe lijnen naar Zhenghzou, Wuhan en Taiyuan staan nog steeds op het programma en de eerste vluchten naar die steden zouden nog voor dit jaar gepland zijn.

Op dit moment vliegt één van de Air Belgium-toestellen (de vloot bestaat uit vier Airbus A340-300’s overgenomen van Finnair) voor British Airways. Die zogenaamde Aircraft, Crew, Maintenance & Insurance (kortweg ACMI) moet de komende maanden voor de noodzakelijke centen zorgen. Eerder verhuurde ABB ook al toestellen en crew aan onder andere TUI, Condor, Surinam Airways en Air France.

Passagiers die voor deze winter een bevestigde boeking hadden, worden alternatieven aangeboden via Brussel en krijgen ook transport tussen Charleroi en Brussels Airport aangeboden.