Cargolux vervoert twee Beloega’s naar IJsland met speciale B747

Vrachtvervoerder Cargolux gaat twee Beloega (Beluga whale) met een B747-400 vervoeren van China naar IJsland. De maatschappij onthulde hiervoor vandaag een B747 met een speciale bestickering. De twee walvissen worden vervoerd naar een afgesloten reservaat in de Atlantische oceaan in het zuiden van IJsland waar de dieren tot aan hun dood zullen verblijven.

In de lente van 2019 plant vrachtmaatschappij Cargolux een wel heel speciaal transport. De maatschappij gaat twee Beloega’s van het Changfeng Ocean World aquarium in Shanghai met een B747-400 overvliegen naar het eerste walvissenreservaat ter wereld. In de Westman-eilanden in het zuiden van IJsland zullen de twee Beloega’s in een afgesloten baai aan de Atlantische oceaan de rest van hun leven mogen doorbrengen.

Het is het SEA LIFE Trust dat met Cargolux gaat samenwerken om de twee walvissen te vervoeren. Eerst zullen de twee Beloega’s via de weg naar de luchthaven van Shanghai Pu Dong worden gebracht. Vanaf daar gaat het per vliegtuig naar Keflavik in IJsland. Eenmaal daar aangekomen zullen de twee Beloega’s hun reis verderzetten met een ferry naar de Westman-eilanden. Vanaf daar gaat het dan terug met een korte rit naar de baai van Klettsvik waar ze zullen worden onderzocht na hun 30-uur durende reis. Nadien worden ze in een afgesloten baai in de Atlantische Oceaan geplaatst.

Voor dit speciaal transport heeft Cargolux vandaag een B747-400 met een speciale bestickering voorgesteld. Het is het toestel LX-ECV dat de opdracht zal mogen uitvoeren. De namen van de Beloega’s, Little White en Little Grey, staan met hun foto op de romp van de Boeing. Een exacte datum voor het transport is nog niet bekend.

Het is trouwens niet de eerste keer dat een zeezoogdier met een vliegtuig naar de Westman-eilanden wordt gevlogen. In 1998 werd de zwaardwalvis bekend van de films Free Willy ook naar Klettsvik overgevlogen. Het was een C-17 van de Amerikaanse luchtmacht die toen het transport voor rekening nam.

Het voordeel van dat toestel was dat het op de luchthaven van de Westman-eilanden zelf kon landen. Het toestel raakte toen wel bij de landing betrokken in een accident door een probleem met het landingsgestel. De baan van de luchthaven is slechts 1.199 meter lang en dus veel te kort voor een B747.

Een C-17 van de Amerikaanse luchtmacht komt aan op de Westman-eilanden met aan boord de beroemde zwaardwalvis Keiko, bekend van de film Free Willy.