5 Belgian Icons van Brussels Airlines samen op de foto

Vandaag werd er door Brussels Airlines een fotoshoot gehouden van de vijf bekende Belgian Icons Airbussen. Voor menig spotter een droomkans om de toestellen op een rijtje te kunnen fotograferen, zowel vanop de grond als vanuit het platform van een hoogtewerker. Yannick Van Praag, vliegtuigspotter op Brussels Airport, was er vandaag bij en maakte volgend verslag.

Tekst door Yannick Van Praag.

Voor het eerst sinds de introductie van de Belgian Icons liveries van Brussels Airlines werden alle 5 speciaal geschilderde toestellen naast elkaar gezet. Tot hiertoe is er nog geen weet van dat dit ooit gebeurd is tijdens normale operaties. Het is overigens al vrij zeldzaam voor deze toestellen om met 4 tegelijk, laat staan met 5 samen, op de Brusselse luchthaven aanwezig te zijn.

Geruime tijd geleden was de vraag door ons gelanceerd naar Brussels Airlines toe of er geen mogelijkheid was om een keertje in een kalme periode van het jaar alle 5 toestellen in te plannen als stilstaand voor een deel van de dag ten behoeve van een unieke promo fotoshoot. Kort geleden meldde Brussels Airlines ons dat ze bereid waren op die vraag in te gaan en de vooropgestelde dag werd 14 januari 2019. Een 10-tal luchtvaartfanaten en fotografen had de wedstrijd op de Facebook pagina van Brussels Airlines gewonnen en konden door inzending van hun Belgian Icons foto met de meeste likes kans maken. Verder waren er een aantal plekken voorzien voor luchtvaartpers en een aantal genodigden en medewerkers o.a van Public Affairs van Brussels Airlines.

De toestellen werden voor de gelegenheid vrij gehouden van namiddagvluchten en netjes naast elkaar geparkeerd voor het B-house op taxiway R1 ter hoogte van de nieuwe brandweerkazerne 25R. Zoals geopperd in het originele voorstel werd ook een hoogtewerker voorzien voor het nemen van foto’s vanuit de hoogte om het totaal overzicht te verzekeren.

Het moment komt eveneens op een geschikt moment want tot op dit moment zou de eerste van de 5 Icons, OO-SNB Rackham, gepland staan voor herschildering in normale kleuren. Het toestel werd in maart 2015 voorgesteld aan het publiek als eerste van 5 in de reeks Belgian Icons. Die hadden tot doel een samenwerking tussen Brussels Airlines en andere partners, zoals voor Rackham zijnde de stichting Hergé, aan te gaan om populaire producten van België te promoten naar de wereld. Na Rackham zouden er nog 4 volgen waaronder Margritte ter hommage van de bekende Belgische schilder René Magritte en de overbekende Trident in de kleuren en de huisstijl van de Rode Duivels.

Ook de recentste 2 mogen we niet vergeten, Amare ter ere van het wereldvermaarde festival Tomorrowland dat een van de grote sterkmakers van Belgische roem in het buitenland van deze tijd is. Ook Aerosmurf kwam er in 2018 bij, naar de internationaal bekende strips (en meer recentelijk ook films) van de Smurfen, een Belgisch product van Peyo en Yvan Delporte.

Rackham stond tot voor kort gepland om tot de eerste helft van 2019 te vliegen in die kleuren maar er wordt gerucht gemaakt dat dit wel eens later zou kunnen uitvallen afhankelijk van verschillende factoren. Het kan dus wel eens het laatste jaar zijn dat alle 5 toestellen tegelijk met deze beschilderingen te zien zijn in Brussel. Daarom was dit een geschikte timing om het moment nu te organiseren voor het te laat is om ze met 5 tesamen te zien.

Tot nu is het niet duidelijk of er ooit een opvolger komt van de huidige reeks door de geplande integratie van Brussels Airlines in Eurowings maar laat ons hopen dat er in de
toekomst nog meer van deze leuke samenwerkingsinitiatieven in de Belgische luchtvaartsector komen en dat we dit sterk product, Belgian Icons, kunnen behouden ter promotie van ons land en
Brussels Airlines.

Onze welgemeende dank aan Brussels Airlines voor het uitnodigen van een aantal spotters en luchtvaartliefhebbers voor het meebeleven van deze mooie gebeurtenis. Eveneens dank aan de mensen van Brussels Airlines Maintenance, Swissport en de luchthavenautoriteiten voor hun bereidwillige medewerking bij het mogelijk maken van deze shoot.