Eurocontrol verwacht deze zomer meer vertragingen dan ooit

Deze zomer wordt volgens de topman van Eurocontrol op het gebied van vertragingen nog dramatischer dan vorig jaar. Het Europees luchtruim heeft in haar huidige vorm haar capaciteit bereikt en kan nog meer vliegverkeer niet meer afhandelen. Volgens de topman zal er deze zomer terug een crisis zijn voor het Europees vliegverkeer.

Vorig jaar was een absoluut rampjaar voor het Europese vliegverkeer. Capaciteitsproblemen door personeelsproblemen, stakingen en gefragmenteerde luchtruimen zorgden in 2018 voor 75 procent van alle vertragingen in Europa. Dat kostte de Europese economie 17,6 miljard euro schade. En deze zomer zal het trieste record van 2018 ruim overtreffen.

Eurocontrol topman Eamonn Brennan zegt in een interview op CNN dat het Europese vliegverkeer deze zomer terug in een crisis zal terechtkomen met ongeziene vertragingen. Momenteel ziet hij twee grote vernauwingen in het Europese luchtruim: in Duitsland is er een probleem met personeelscapaciteit en in Frankrijk blijven de luchtverkeersleiders staken. Maar ook zonder die twee problemen kunnen de vertragingen niet worden vermeden.

Het vliegverkeer in Europa groeide de voorbije jaren elk jaar 3 procent en zit nu in het zomerseizoen boven haar capaciteit. “Er is nood aan een hervorming hoe het Europese luchtverkeer wordt behandeld waarbij je een meer gecentraliseerde functie nodig hebt die het vliegverkeer kan afhandelen,” zegt Brennan. “Dat mist Europa door het gefragmenteerde karakter van de verschillende staten.”

Brennan doelt daar onder meer op dat bijna elke lidstaat haar eigen luchtruim controleert waardoor de efficiëntie en de capaciteit van het luchtruim daalt. Een uitzondering is het luchtverkeerscentrum in Maastricht dat deels het luchtruim boven België, Duitsland, Nederland en Luxemburg controleert.

“Deze zomer hebben we een crisis. Vorig jaar in 2018 zijn de vertragingen verdubbeld en ze gaan dit jaar nog verder stijgen. Je zal zien dat het Europees luchtverkeerssysteem vol is en er geen vluchten meer bij kunnen,” aldus Brennan.

Vorige zomer liep 33 procent van alle vluchten een vertragingen op met een gemiddelde van 49 minuten en deze zomer zou dat aantal verder blijven stijgen.