Bombardier verkoopt CRJ-programma aan Mitsubishi

Het Canadese Bombardier stopt met het produceren en verkopen van commerciële passagiersvliegtuigen. De vliegtuigbouwer verkoopt haar CRJ-programma aan het Japanse Mitsubishi. De fabrikant wil zich focussen op treinen en zakenjets.

Nadat Bombardier eerder al het Q400-programma verkocht en vorig jaar ook het CS-Series-programma grotendeels verkocht aan Airbus (dat het toestel omdoopte tot de A220) ontdoet het bedrijf zich nu van haar laatste commercieel passagiersvliegtuig in het portfolio: de CRJ’s.

Bombardier verkoopt het CRJ-programma aan het Japanse Mitsubishi voor 550 miljoen dollar. Concreet verkrijgen de Japanners de onderhoudsdiensten alsook de ondersteuningsdiensten en marketing en verkoop. De productie van de resterende CRJ’s die in het orderboekje staan blijven bij Bombardier en zullen in Canada blijven worden gebouwd.

Met de aanschaf van alle faciliteiten hoopt Mitsubishi zelf haar regionale passagiersvliegtuig de SpaceJet gemakkelijker te verkopen. Volgend jaar zou dat toestel in dienst moeten treden.