Amerikaanse maatschappijen zetten druk: AA dreigt met 19.000 gedwongen ontslagen

American Airlines heeft bekendgemaakt in oktober haar personeelsbestand in te krimpen met 40.000 jobs waarvan 19.000 gedwongen ontslagen indien de Amerikaanse overheid de steunmaatregelen voor de luchtvaartsector niet verlengt. De Amerikaanse maatschappijen proberen druk te zetten op de regering.

Nadat Delta op maandag bekendmaakte in oktober bijna 2.000 piloten te moeten ontslaan, dreigt nu ook American Airlines met gedwongen ontslagen voor 19.000 personeelsleden indien de Amerikaanse overheid niet over de brug komt met een verlenging van het steunpakket.

Dankzij dat steunpakket van 25 miljard dollar kunnen maatschappijen sinds de crisis en tot begin oktober de lonen van het overtollige personeel blijven betalen. Als die steunmaatregelen niet verlengd worden, moeten de maatschappijen al het teveel aan personeel op straat zetten.

Bij American Airlines gaat het om onder meer 1.600 piloten, 8.100 cabin crew en 1.500 managementfuncties. Bij United zouden er 36.000 banen op de tocht staan, al heeft de maatschappij daar nog niet officieel over gecommuniceerd.

Bron: Reuters