Airlines for Europe: ‘last call’ voor gemeenschappelijke aanpak reisrestricties Europa

Airlines for Europa (A4E), dat belangen van Europese luchtvaartmaatschappijen verdedigt die samen goed zijn voor 70 procent van het Europese luchtverkeer, maakt vandaag een dringende oproep aan de EU-leiders om een gemeenschappelijke aanpak in te voeren met betrekking tot de reisbeperkingen.

A4E zegt dat voor een herstel van de Europese luchtvaartmarkt er een gemeenschappelijke aanpak moet komen door de verschillende EU-landen. Er wordt daarbij gedacht aan het voorstel van de Europese Commissie en Duitsland waarbij een kaart zou kunnen worden gebruikt van de European Centre for Disease Prevention and Control. Daardoor zou elk land dezelfde beperkingen hebben en verdwijnen de verschillende aanpakken die er nu zijn.

Verder denkt A4E ook dat contact tracing en testing de belangrijkste instrumenten moeten zijn om de pandemie onder controle te houden. Quarantainemaatregelen zouden enkel als finale maatregel moeten genomen worden. A4E wil ook dat de landen zelf verantwoordelijk worden voor de gezondheidsverklaring van de passagiers en de vele verschillende passenger locator forms. Nu wordt die verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de luchtvaartmaatschappijen, die daardoor boetes riskeren.