AA breekt record: bestelt 460 nieuwe toestellen

American Airlines heeft het grootste order uit de geschiedenis geplaatst: niet minder dan 460 firm orders en de optie op maar liefst 465 toestellen.

Airbus haalt het grootste order binnen: 260 toestellen uit de A320-familie. Dat is opmerkelijk voor een maatschappij als American Airlines, die naar traditie uitsluitend vliegt met Boeing en McDonnell Douglas (uitzondering zijn de 35 A300’s die niet langer deel uitmaken van de vloot, nvdr). De totale firm order bestaat uit 200 Boeing 737’s en 260 A320’s.

American Airlines hoopt met de aankoop van de nieuwe toestellen weer winst te maken. Het grootste deel van de huidige vloot is immers sterk verouderd, deze toestellen zijn niet bepaald zuinig te noemen. De hoge olieprijs weegt als gevolg extra zwaar door bij de Amerikaanse maatschappij, wat een nadelige positie oplevert ten opzichte van de concurrentie. De zoektocht naar zuinige toestellen bracht de maatschappij bij de neo-serie van Airbus.

Boeing heeft tot op heden nog geen antwoord op de populaire neo en komt – ondanks het order van 200 toestellen – als verliezer uit de bus. Honderd van de tweehonderd bestelde B737’s zullen uitgerust zijn met de nieuwe LEAP-X motoren van CFM International. De Amerikaanse constructeur moet de nieuwe 737-versie nog wel officieel lanceren. In optie is er gekozen voor 100 B737’s waarvan 60 met de nieuwe LEAP-X motoren. Van de A320-familie zijn er 365 in optie genomen.

AMR Corp (AMR), het moederbedrijf van American Airlines, boekte in het tweede kwartaal een verlies van $286 miljoen, tegenover $11 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg wel met 7,8% tot $6,11 miljard. De brandstofrekening nam toe met 31%. Daarnaast maakte het moederbedrijf ook bekend dat het de regionale vliegmaatschappij American Eagle afstoot.


© airliners.net – R. J Stella