Brussels Airport jaarlijks goed voor 5,4 miljard euro aan toegevoegde waarde

Brussels Airport brengt in ons land jaarlijkse een toegevoegde waarde bij aan de economie van 5,4 miljard euro. Dat blijkt uit een vernieuwde studie uitgevoerd door de universiteiten UAntwerp en UCLouvain. De laatste soortgelijke studie dateerde al van 2017 en werd nu dus geüpdatet.

Brussels Airport voegt jaarlijks 5,4 miljard toe aan de Belgische economie. Daarvan wordt 43 procent direct gecreëerd door de 357 bedrijven die gevestigd zijn op de luchthaven en voor hun inkomsten volledig afhankelijk zijn van de luchthavenactiviteiten. De indirecte toegevoegde waarde door allerlei diensten en bedrijven die niet op de luchthaven gevestigd zijn maar wel voor (een deel) van hun inkomsten van de luchthaven afhankelijk zijn, ligt op 30 procent. Tenslotte is wordt 27 procent gecreëerd door het spenderen van de lonen van de werknemers die rechtstreeks of onrechtstreeks hun inkomen verdienen door de luchthavenactiviteiten.

In totaal is Brussels Airport momenteel goed voor 1.85 procent van het jaarlijkse Belgische BBP (2019). Het jaar 2019 werd gekozen als referentiejaar zodat de uitzonderlijke effecten van de coronacrisis uitgesloten worden.

De luchthavenactiviteiten leveren 60.563 jobs op, zowel directe als indirecte jobs. In dat cijfer zitten dus niet de meer dan 3.600 jobs bij de bedrijven die hun kantoor wel op de luchthaven hebben, maar geen enkele activiteit te danken hebben aan de luchthaven. Het gaat om bedrijven zoals Microsoft en KPMG.

De volledige studie kan je hier bekijken.