Flightlevel jaaroverzicht 2011

Wie dacht dat we in 2008 al onze portie crisistijden voor dit decennium gehad hadden, mocht dit jaar zijn mening herzien. De voorbije twaalf maanden werden jammer genoeg weer getekend door enkele faillissementen, inkrimpingen en jobverliezen. We geven het niet graag toe, maar in de luchtvaart hangt tegenwoordig een grimmige sfeer. Ondanks alles zijn er – uiteraard! – ook weer een paar heuglijke momenten geweest en we hebben ons best gedaan om in dit jaaroverzicht van alles wat te verwerken. 2011 samengevat in 10 artikels, here we go

ceo Boeing: “Komen met een volledig nieuwe 737″


2010 werd afgesloten met de melding dat Airbus een volledig nieuw toestel zou ontwikkelen voor de korte en middellange afstand. De A320neo kende een bijna ongeëvenaard succes en dat zette Boeing onder druk om haar plannen voor een re-engined versie van hun populaire 737-reeks te herzien. In februari dit jaar besliste men in Seattle om ook voor een volledig nieuw toestel te gaan: de 737MAX.

SN BAe 146 roundtrip met BRU visit

BAe146

In maart verenigde luchtvaartminnend België zich voor een bijzondere vlucht. Flightlevel en Luchtzak sloegen de handen in elkaar en zetten met medewerking van Brussels Airport en Brussels Airlines een evenement op dat het begin betekende van de “Brussels Airlines Avgeeks”-groep. Lees hier het verslag van de eerste georganiseerde dagtrip naar Praag met de BAe 146 in Korongo-kleuren.

Solar Impulse geland op Brussels Airport

Ongetwijfeld één van de hoogtepunten dit jaar op Brussels Airport: de landing van de Solar Impulse op onze nationale luchthaven op 14 mei. Flightlevel volgde het evenement vanop de eerste rij en maakte dit uitgebreide verslag van een nieuwe mijlpaal in de duurzame luchtvaart: het allereerste vliegtuig op zonne-energie. Piloot en avonturier André Borschberg zorgde voor de rest.

AF447: laatste momenten voor de crash

Dezelfde maand kwam er een doorbraak in het onderzoek naar één van de meest tot de verbeelding sprekende en onduidelijke vliegtuigcrashes van de laatste jaren. Het Franse Bureau d’Enqûetes et Analyses kwam met haar eerste voorlopige rapport over Air France vlucht 447 naar buiten. Wilt u nog eens de laatste minuten van die onfortuinlijke vlucht herbeleven, dan is dit artikel zeker een aanrader. Lees ook dit artikel over de crash.

AA breekt record: bestelt 460 nieuwe toestellen

Deze zomer zorgde American Airlines voor één van de grootste bestellingen ooit. De luchtvaartmaatschappij plaatste orders voor in totaal 460 vliegtuigen en ietwat verrassend bestond het merendeel daarvan uit Airbussen van Europese makelij (260 tegenover 200 Boeings). Het gaat om een mengeling van A320neo’s en Boeing 737’s, zowel NG’s als de nieuwe MAX-variant.

Eerste Boeing 747-8F’s en 787′s afgeleverd

Een volledig nieuw vliegtuig lanceren heeft heel wat voeten in de aarde, dat werd de voorbije jaren meermaals pijnlijk duidelijk. De Boeing 787 ‘Dreamliner’ werd al een paar jaar geleden voorgesteld, maar na enkele opeenvolgende vertragingen in de productie werd het eerste exemplaar pas dit jaar opgeleverd. All Nippon Airways uit Japan was de eerste om het nieuwe vlaggenschip in te zegenen.

Cargolux weigert levering van haar eerste 747-8F

Opmerkelijk nieuws uit Luxemburg in september: hoewel er lang uitgekeken werd naar de aflevering van de eerste Boeing 747-8, weigerde vrachtvervoerder Cargolux om haar eerste toestel in ontvangst te nemen. Volgens de Luxemburgers voldeed het toestel niet aan de beloofde prestaties en brak Boeing contractuele garanties. Uiteindelijk werd het vliegtuig met een paar weken vertraging afgeleverd.

Forumdag 2011: Bezoek militaire basis van Melsbroek

Onze jaarlijkse forumdag kwam dit jaar wat later dan normaal, maar was daarom niet minder boeiend. Na buitenlandse uitstappen naar Genève en Madrid respectievelijk één en twee jaar geleden, zochten we het dit jaar opnieuw in eigen land. Een uitgebreid verslag van het bezoek aan de militaire luchthaven van Melsbroek was het resultaat.

Driewekelijks met Thai naar Bangkok

Op 17 november kon Brussels Airport ondanks de wereldwijde crisis weer een nieuwe luchtvaartmaat-schappij verwelkomen. Niemand minder dan Thai Airways verzorgde toen voor de eerste keer sinds lang weer een rechtstreekse lijnvlucht tussen beide hoofdsteden. Het Sheraton-hotel aan de luchthaven was grotendeels het decor van een mooie welkomstceremonie, waar Flightlevel uiteraard bij was.

American Airlines vraagt faillissement aan

American Airlines was de enige van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die sinds de aanslagen van 11 september 2001 nog niet in vereffening gegaan was om grote reorganisaties door te voeren. De concurrentiestrijd werd dit jaar echter te groot volgens de maatschappij, en bijgevolg vroegen ze eind november de “Chapter 11” faillissementsbescherming aan.

Wat waren jouw hoogte- of dieptepunten in de luchtvaart het voorbije jaar? Laat het ons zeker weten in een reactie!