Asiana Airlines beste maatschappij ter wereld

Asiana Airlines won vanavond de ‘Airline of the Year 2010’ prijs. Het bureau Skytrax, dat jaarlijks de luchtvaartsector bedeelt met prijzen, maakte dit vanavond bekend in Hamburg. Het gaf ook prijzen voor 29 andere categorieën.

De prijzen die Skytrax jaarlijks uitdeelt worden bepaald op basis van peilingen van passagiers. Zij kunnen maatschappijen beoordelen op 35 verschillende aspecten. De prijzen van Skytrax worden hoog aangeschreven in de luchtvaartindustrie en zijn dan ook de belangrijkste. Het bureau werkt onafhankelijk en dit doet al sinds 1999.

Het Zuid-Koreaanse Asiana Airlines mag zich sinds vanavond Airline of the Year 2010 noemen. De maatschappij, die opereert vanaf haar basis in Seoul, heeft deze prijs vanavond gekregen op de jaarlijkse uitreikingen van Skytrax, dat deze keer in Hamburg plaats vond. De CEO van Skytrax mocht de prijs toekennen: “Bij het evalueren van de peilingen is duidelijk dat het sterkste punt van Asiana Airlines het personeel is. Zowel bij het grondpersoneel op de thuisbasis van Incheon International Airport, alsook bij de uitzonderlijke kwalitatieve en consistente cabin crew. Asiana Airlines zet nieuwe standaarden wanneer we kijken naar de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vorige jaren waren zij telkens dicht bij de top en ik ben blij om te zien dat Asiana Airlines eindelijk de hoogste onderscheiding krijgt.”

Asiana is één van de zes 5-star airlines. Samen met maatschappijen zoals Cathay Pacific, Kingfisher, Malaysia Airlines, Qatar Airways en Singapore Airlines worden zij beschouwd als de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld met een uitstekende in-flight service. Singapore Airlines en Qatar Airways komen respectievelijk op de tweede en derde plaats.


©Yannick De Bel


Ook de low-cost maatschappijen wordt elk jaar een prijs toegekend. Voor de tweede keer op rij staat Air Asia op de eerste plaats. De Maleisische maatschappij heeft als basis Kuala Lumpur en staat bekend voor haar excellente service en lage prijzen. Het Duitse Air Berlin kwam op de tweede plaats en het Australische Virgin Blue op de derde plaats.

Een andere prijs is de World’s Most Improved Airline. Deze ging dit jaar naar Garuda Indonesia. De maatschappij werd beloond met deze prijs omdat het op een korte tijd een hele transformatie onderging. Nog niet zo heel lang geleden stond de maatschappij nog op de Europese zwarte lijst omdat ze onveilig zou zijn. Door haar nieuwe vliegtuigen, waaronder de B737’s, B777’s en A330’s is de maatschappij helemaal omgevormd tot een moderne Aziatische maatschappij. De tweede en derde plaats gingen naar Hainan Airlines en Oman Air.

One World is verkozen tot World’s Best Airline Alliance 2010. Na jaren met Star Alliance op de eerste plaats slaagt One World er in om de eerste plaats in te palmen. De CEO van Skytrax zei hierover: “De prijs voor beste alliantie wordt bepaald na een grondig onderzoek bij verschillende reizigers van verschillende allianties. Onze focus gaat vooral naar het bepalen van welke alliantie zijn klanten op de meest efficiënte manier bedient. Dit is een duidelijke erkenning van het management achter One World die ervoor gezorgd hebben dat de beste niveaus van service geleverd worden.”

Hieronder nog een kort overzicht van andere belangrijke prijzen:

BEST AIRLINE EUROPE
1 LUFTHANSA
2 SWISS INT’L AIR LINES
3 TURKISH AIRLINES
WORLD’S BEST FIRST CLASS
1 ETIHAD AIRWAYS
2 SINGAPORE AIRLINES
3 QANTAS AIRWAYS
BEST TRANSATLANTIC AIRLINE
1 VIRGIN ATLANTIC AIRWAYS
2 BRITISH AIRWAYS
3 LUFTHANSA
BEST LEISURE/CHARTER AIRLINE
1 THOMSON AIRWAYS
2 TUIFLY
3 MONARCH AIRLINES

Bron: Skytrax – Voor de volledige rangschikking surf naar Skytrax Awards 2010

Avatar courtesy of Soon-Gyu Ko