Jet Airways stopt route naar Chennai

Jet Airways zal de route tussen Chennai en Brussel vanaf  15 november stopzetten. Dat blijkt uit het verdwijnen van de vlucht uit het globaal reservatiesysteem, en is ondertussen ook al door de maatschappij zelf bevestigd. Eerder deze maand staakte de Indische maatschappij ook al de route Brussel – New York JFK, nadat Jet Airways in juni meedeelde voorlopig geen vluchten meer naar JFK aan te bieden.

Tot 10 september van dit jaar werd vlucht 9W226  nog dagelijks met een A330-200 uitgevoerd tussen Chennai en New York JFK met een stop in Brussel. Echter wordt deze vlucht sinds de stopzetting van JFK als een zogenaamde terminator vanuit Chennai uitgevoerd. Dat betekent dat het toestel enkel nog tussen Chennai en Brussel vliegt, en niet meer via de hub in Brussel naar Noord-Amerika verder gaat.

©Yannick De Bel

De reden van de stopzetting zal wellicht een gevolg zijn van het eerder schrappen van de JFK-vlucht. Waarschijnlijk is de verbinding tussen Chennai en Brussel niet rendabel genoeg om op zichzelf te staan. Helemaal verrassend is dit dus niet. Jet Airways richtte in 2007 een hub op in Brussel om India met Noord-Amerika te verbinden. Daardoor was er een grote flexibiliteit voor passagiers van Delhi, Mumbai en Chennai om zonder problemen te wisselen in Brussel op een vlucht naar New York, Newark of Toronto. Als er dan een leg (JFK) wegvalt, geeft die enkele vlucht tussen Brussel en India niet veel waarde meer voor Jet Airways. Een A330 moet sindsdien dagelijks gebruikt worden om passagiers van Chennai naar de hub in Brussel te vervoeren, terwijl die passagiers vanuit Chennai even goed met een binnenlandse vlucht naar Delhi of Mumbai kunnen reizen. Misschien minder comfortabel voor sommige reizigers, maar wellicht wel minder kostelijk voor het verlieslatende Jet Airways.

Met de schrapping van deze vlucht zullen we deze winter nog maar vier dagelijkse Jet Airways-vluchten te zien krijgen in Brussel. Afgelopen jaren waren dit er altijd zes, en op een gegeven moment zelfs zeven, toen de maatschappij ook een vlucht had tussen Bangalore en Brussel.