Tupolev maakt noodlanding op verlaten vliegveld

Op 7 september maakte een Tupolev 154 van de Russische luchtvaartmaatschappij Alrosa Avia een noodlanding op een verlaten vliegveld in Siberië. De 81 inzittenden bleven ongedeerd, hoewel het toestel 200 meter achter de landingsstrip belandde.

©Rostransnadzor

Het toestel voerde een vlucht (Alrosa Air Enterprise Flight 514) uit van Mirmy (ongeveer in het midden van Rusland) naar de hoofdstad Moskou. Na vier uur onderweg te zijn en vliegend op een hoogte van 10600 meter, kreeg het toestel te kampen met stroomuitval. Alle boordsystemen, waaronder ook de navigatieinstrumenten, vielen uit. Ook de brandstofpompen stopten met werken, waarna het toestel prompt nog maar 1500 kg bruikbare brandstof overhad, of zo’n dertig minuten voor motoren zouden uitvallen. De cockpitbemanning had geen andere keuze dan laag te gaan vliegen, uitkijkend naar een luchthaven waar ze een noodlanding konden maken.

Bij toeval ontdekten ze een verlaten vliegstrip in de buurt van het stadje Izhma, waar slechts nu en dan eens een helikopter landt. Zonder flaps en slats, en hoewel de baan niet lang genoeg was voor zo’n groot vliegtuig, slaagden de piloten erin de Tupolev daar, na drie pogingen, veilig aan de grond te zetten. Het toestel maakte een overshoot van zo’n 200 meter, maar niemand raakte daarbij gewond. De evacuatieglijbanen werden gebruikt om passagiers  en crew van boord te krijgen. De hulpdiensten van Izhma waren bijna onmiddellijk te plaatse, omdat ooggetuigen meteen om hulp geroepen hadden. Alle overlevenden werden in een sportcomplex in de stad opgevangen.


© Dmitri Pichugin

Het vliegtuig waar sprake van is, is een Tupolev 154 met immatriculatie RA-85684. Gebouwd in 1990, maakte het vliegtuig zijn eerste commerciële vlucht bij de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, waarna het in 2001 in dienst trad bij Alrosa. Het toestel werd niet zo erg beschadigd, maar zal het vliegveld in de Siberische wildernis toch nooit verlaten: een Tupolev 154 heeft een startbaan van zeker 2500 meter nodig, het vliegveldje bij Izhma beschikt maar over een strip van 1325 meter.

Avatar is courtesy of  Alex Filippopoulos