Etihad neemt belang in Jet Airways, hub in Abu Dhabi

Etihad Airways zal een belang nemen in het Indische Jet Airways. Dat maakte de maatschappij op woensdag bekend. Etihad zal 24 procent van de aandelen nemen in Jet Airways voor een bedrag van 291 miljoen euro. Verder zal de maatschappij ook nog eens 169 miljoen euro aan kapitaal investeren in de maatschappij. Jet Airways zal na Brussel ook een tweede buitenlandse hub openen in Abu Dhabi.

Het belang dat Etihad neemt in Jet Airways moet het partnerschap tussen beide maatschappijen versterken. In de 169 miljoen euro die Etihad extra wil investeren in Jet Airways zal onder meer de verkoop van drie slots op Londen Heathrow van Jet Airways aan Etihad in zitten. Via een sale-en-leaseback systeem zal Jet Airways de slots wel blijven gebruiken voor haar dagelijkse vluchten naar Londen. Het overige deel van het bedrag wil Etihad investeren in het frequent flyer-programma van Jet Airways.

De CEO van Jet Airways, Naresh Goyal, is tevreden dat de Indische overheid de investering ondersteunt: “Ik wil de Indische regering bedanken voor de historische hervorming die ze doet met het toelaten van buitenlandse investeringen in de burgerluchtvaart in India. Dit komt de groei van onze luchthavens ten goede en creëert nieuwe jobs.”

©Pieter-Jan Van de Vijver

Goyal wil al langer dat de overheid buitenlandse investeringen toelaat. Jet Airways bleef het laatste jaar marktaandeel in de binnenlandse markt verliezen, liet de financiële verliezen opstapelen en drong bij de overheid dus dringend aan om dergelijke buitenlandse investeringen toe te laten. Jet Airways heeft dringend vers kapitaal nodig om verder te kunnen uitbreiden in de moeilijke Indische markt. Volgens de maatschappij zal het aantal passagiers van en naar het westen van India de komende vijf jaar jaarlijks met zo’n tien procent toenemen. En van die koek wil Jet Airways natuurlijk een deel.

Door het partnerschap met Etihad zal Jet Airways een hub openen op de luchthaven van Abu Dhabi. Na Brussel in 2007 zal Abu Dhabi dus de tweede hub zijn voor Jet Airways buiten haar thuisland India. Initieel wil de maatschappij 23 bestemmingen rechtstreeks met Abu Dhabi verbinden, met vandaar verdere verbindingen naar het Midden-Oosten. In een latere fase zal de maatschappij ook verder vliegen naar Nairobi in Kenia en Addis Abeba in Ethiopië. Eventuele vluchten van Abu Dhabi naar Noord-Amerika zouden ook één van de opties zijn. Tegen het einde van het jaar wil Jet Airways al zo’n drie à vier vluchten vanuit India via Abu Dhabi naar andere bestemmingen uitvoeren. Vluchten zullen worden uitgevoerd met B737’s, en eventuele latere langeafstandsvluchten met haar A330’s en B777-300’s.