Accident met US Airways A320

Gisterenavond is een A320 van US Airways in Philadelphia van de baan geraakt tijdens het opstijgen. Het toestel zou, toen het al een hoge snelheid had, een klapband hebben gekregen aan het neuswiel. Het toestel was daarop niet meer controleerbaar, raakte van de baan en het neuswiel brak af.

US Airways vlucht 1702 was gepland voor een vlucht van 2 uur en 50 minuten van Philadelphia naar Fort Lauderdale met 149 personen aan boord. Op dat moment was  het druk op de luchthaven van Philadelphia en het toestel moest aanschuiven om op te stijgen vanaf baan 27L. Die heeft een lengte van 3.203 meter.

Rond 18:30 werd het toestel door de tower van Philiadelphia gecleared voor takeoff. De verkeersleider gaf het toestel de instructies om na het opstijgen een richting te vliegen van 230 graden. Zo’n 38 seconden na het geven van de toestemming aan US1702 werd het volgende toestel gecleared voor takeoff.

Plattegrond luchthaven Philadelphia

Tot die op de frequentie het volgende vroeg: “What’s going on on the runway here?” Op dat moment zou volgens voorlopige informatie het US-Airways toestel een klapband hebben gekregen, van de baan zijn gesukkeld en het neuswiel zijn ingeklapt.

Tower annuleerde daarop de toestemming om op te stijgen en vroeg US1702 om informatie: “Cactus 1702, I see smoke. Are you still on the runway?” Een van de piloten van het toestel antwoordde hierop, maar wat is niet duidelijk hoorbaar op de opnames. Het antwoord van de tower was duidelijk “We’re going to dispatch emergency vehicles”.

Even later vroeg tower nogmaals om meer informatie. Daarop meldde de captain van het toestel dat er rook vanaf de linkermotor komt.

Niemand geraakte gewond bij het ongeluk.

AP
AP
AP
AP