Hinder door staking bij Brussels Airlines relatief beperkt

De hinder voor Brussels Airlines-vluchten vanuit Brussel door de provinciale actiedag in Vlaams-Brabant is beperkt gebleven. Van de 109 vertrekkende vluchten die de maatschappij vandaag had gepland vanuit Brussel, werden er maar 18 geannuleerd.

Bij de vertrekkende vluchten waren er wel vertragingen te bespeuren maar ook die waren niet buitensporig. Bij de meeste vertraagde vluchten bleef de vertraging beperkt tot zo’n 10 à 15 minuten.

Bij Brussels Airlines konden de vliegoperaties dus redelijk normaal volgens schema blijven lopen. In verhouding tot het totaal annuleerde de maatschappij 6 procent van haar vluchten.

Dat is veel minder dan de andere maatschappijen die vandaag vluchten hadden van en naar Brussels Airport. Van de 304 geplande vertrekken werden er 149 geannuleerd. Dat komt neer op 49 procent van het totaal aantal vertrekken.

De meeste maatschappijen wilden geen risico lopen dat hun toestel zou vastzitten in Brussel en annuleerden dus preventief. Maar zowel bij de grondafhandelingsbedrijven zoals Swissport en Aviapartner en andere bedrijven zoals brandstofleveranciers lagen de operaties niet volledig stil.

Op de meeste vluchten die doorgingen, zeker in de namiddag en avond, konden de passagiers daarom wel rekenen opdat hun bagage zou meegaan. De afhandeling van vracht en post lag dan weer wel stil.

© Yannick De Bel

Door de vele annuleringen vandaag en de gevreesde gevolgen legden luchtvaartmaatschappijen afgelopen zondag grotere toestellen in om passagiers naar hun bestemming te brengen.

Ook morgen zullen enkele luchtvaartmaatschappijen grotere toestellen inzetten om de achterstand aan passagiers en vracht die ontstaan is, weg te werken.

Zo zal British Airways morgenvroeg een B767-300 inzetten op de vlucht naar Londen en zal Aeroflot de middagvlucht uitvoeren door een A330. Delta zet dan weer een extra vlucht in naar Atlanta, uitgevoerd door een B767-300.

Voor volgende week maandag is de hinder mogelijk groter. Dan zouden er meer diensten en bedrijven kunnen staken en ook essentiële diensten zoals de luchtverkeersleiding zouden dan mogelijk meedoen. In dat geval wordt het luchtverkeer in heel België voor 24 uur lamgelegd.