AirAsia vlucht QZ8501 vermist boven Javazee

Een toestel van AirAsia dat onderweg was van Syurabaya naar Singapore is halverwege de vlucht van de radar verdwenen. Vlucht QZ8501 met 155 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord verdween van de radar boven de Javazee.

De Airbus A320-200 van Air Asia met registratie PK-AXC moest om 8.30 uur plaatselijke tijd in Singapore landen, maar omstreeks 06.17 uur werd alle contact met het toestel verloren. Dit was tussen de Indonesische haven van Tanjung Pandan en Pontianak, op het eiland Borneo.

Aan boord van het vermiste vliegtuig van AirAsia zaten volgens persagentschap ANP niet 155 maar 162 passagiers. De luchtvaartmaatschappij heeft een nieuwe passagierslijst naar buiten gebracht met de nationaliteiten van de mensen die op de vlucht van Indonesië naar Singapore zaten. In de Airbus 320-200 zaten 156 Indonesiërs, 3 mensen uit Zuid-Korea, 1 persoon uit Singapore, 1 uit Maleisië en 1 uit Frankrijk. Zes van hen waren minderjarig. Ook was er een baby aan boord van een paar maanden oud. Vlucht QZ8501 had twee piloten en vijf bemanningsleden aan boord.

Net voor het verdwijnen van vlucht QZ8501 vroeg de piloot aan de luchtverkeersleiding toestemming om hoger te klimmen en zijn koers te wijzigen door slecht weer. Volgens het ministerie van Verkeer van Indonesië is geen noodsignaal gegeven door de piloot. Hij vroeg de luchtverkeersleiding om hoger te mogen vliegen om wolken te vermijden. Het toestel bevond zich op dat moment op een hoogte van ruim tien kilometer en wilde naar ruim 11,5 kilometer.

De zoekoperatie naar het vermiste toestel is momenteel volop aan de gang. Autoriteiten zeggen dat er vanuit gegaan wordt dat het toestel neergestort is. Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung (ten oosten van Sumatra) bevinden, bericht het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten.

Flightradar24 heeft op zijn twitteraccount een foto geplaatst waarop de laatste positie van vlucht QZ8501 te zien is en Daily Mail publiceerde het flight manifest van de vlucht op Twitter.

De luchtvaartautoriteiten in Singapore gaan helpen bij het opsporen van het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappij heeft een telefoonlijn opengesteld waar familieleden en vrienden terechtkunnen voor meer informatie.

AirAsia is een van de populairste lagekostenmaatschappijen in Azië. Het hoofdkwartier ligt in Maleisië.

2014 is een zwart jaar geweest voor de Maleisische luchtvaartmaatschappijen. Eerder dit jaar verdween reeds een toestel van Malaysia Airlines (MH370) en deze zomer stortte een ander toestel van hun (MH17) neer boven Oekraïne.

© EPA