Mogelijke intrekking vergunning AirAsia

Het vliegtuig van AirAsia dat zondag neerstortte in de Javazee, bevond zich in een vliegzone waarvoor het niet de toestemming had gekregen. Dat heeft het Indonesische ministerie van Transport vanochtend gezegd. De luchtvaartmaatschappij mag daarom tijdelijk niet meer vliegen tussen Surabaya en Singapore.

Vlucht QZ8501 stortte zondag neer in de Javazee toen het onderweg was naar Singapore vanuit Surabaya. De luchtvaartmaatschappij zou echter geen toestemming hebben gehad om op zondagen te vliegen op het traject. De vergunning van AirAsia was blijkbaar enkel geldig voor vluchten op vier andere dagen van de week.

“Het toestel heeft de vliegtoelating geschonden, het tijdschema dat het had gekregen, en dat is een probleem”, aldus Djoko Murjatmodjo, de algemeen directeur van het ministerie van Transport. Om die reden is ook “de vergunning van AirAsia voor die vliegzone opgeschort”, klonk het nog.

© AFP

De piloot van het toestel had toestemming gevraagd om te mogen klimmen door dreigend onweer, maar door het drukke verkeer op dat ogenblik had hij die toelating niet onmiddellijk gekregen. Het toestel verdween even later van de radar.

Het Indonesische ministerie van Transport gaat onderzoek doen naar de vluchtschema’s van de luchtvaartmaatschappij. Het onderzoek begint mogelijk maandag al, zei Djoko Muratmodjo zaterdag. Het kan zijn dat de vergunning van de maatschappij wordt ingetrokken, maar eerst wordt het verdere onderzoek afgewacht.

Het onderzoek naar de vluchtschema’s is onderdeel van een groter onderzoek naar de vliegtuigcrash met de Airbus A320 van AirAsia. Het Indonesische ministerie van Transport liet vrijdagavond al weten dat AirAsia tijdelijk niet meer mag vliegen tussen Surabaya en Singapore.

© Fox News

Het Indonesische reddingsteam, dat bezig is met het traceren van het neergestorte toestel van AirAsia, heeft ondertussen al zeker dertig lichamen in zee gevonden. Vijf daarvan werden aangetroffen in hun stoelen, met hun gordels om.

“We zijn er mogelijk in geslaagd ook de staart van het vliegtuig te detecteren met een side scan sonar”, zegt kolonel Yayan Sofyan op Metro TV. Hij verklaarde dat op een diepte van 29 meter een object werd gevonden dat lijkt op de staart van een vliegtuig.

De zoektocht naar het wrak van het ramptoestel van AirAsia is gisteren vervolgd met nieuwe internationale hulp. Een Frans team gaat onder water zoeken met een akoestisch detectieapparaat om de zwarte dozen van het toestel te localiseren. De zoektocht concentreert zich op een plek waar op sonarbeelden een grote donkere vlek te zien is op op een diepte van 30 tot 50 meter.

Het vliegtuig van Air Asia, vlucht 8501, met 162 mensen aan boord verdween zondag van de radar. Dinsdag werden voor het eerst brokstukken en lichamen gesignaleerd. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is.