Dassault Falcon 8X maakt eerste vlucht

De nieuwe driemotorige zakenjet Falcon 8X van het Franse Dassault maakte vandaag (6 februari) zijn eerste vlucht op de luchthaven van Bordeaux. Het toestel steeg kort na 14h00 lokale tijd op en volbracht zijn eerste testvlucht om 15h45..

De Franse zakenjet werd eind 2014 gepresenteerd aan het publiek op de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) en de eerste leveringen worden verwacht tegen 2016. Momenteel worden de toestellen met serienummer 2 en 3 voorbereid om mee aan het testprogramma deel te gaan nemen. De drie prototypes van de Falcon 8X zullen elk ongeveer 500 uur vliegen.

“Tijdens de vlucht toonde de Falcon 8X uitstekende eigenschappen, het kenmerk van alle Dassault Aviation vliegtuigen”, aldus Eroc Gérard, de piloot die de testvlucht uitvoerde. “We bereikten elke doelstelling voor de eerste missie en overtroffen soms zelfs de begoogde doelen. Ik ben ervan overtuigd dat de rest van het testprogramma net zo vlot zal verlopen en ik voel me zeer vereerd te mogen vliegen zo’n knap en goed ontworpen vliegtuig.”

© Dassault Aviation

Voor het interieur van de zakenjet kunnen klanten kiezen uit dertig interieuropties. De Falcon 8X biedt plaats aan maximaal negentien passagiers en heeft een bereik van 6.450 nm (11.950 km). De maximale snelheid van het toestel is 370 kts of mach 0.80 en kan vliegen tot een hoogte van 51.000 voet (15.544 km).

Dassault Aviation is een vooraanstaande luchtvaartbedrijf dat aanwezig is in meer dan 90 landen verspreid over vijf continenten. Het bedrijf bouwt onderandere het Rafale gevechtsvliegtuig evenals de complete lijn van Falcons. In het bedrijf werken meer dan 11.000 werknemers en de gehele productie van de toestellen gebeurd in Frankrijk en de VS. De service faciliteiten van Dassault zijn verspreid over de hele wereld. Sinds de introductie van de eerste Falcon 20 in 1963, zijn ondertussen meer dan 2380 Falcon jets afgeleverd bij klanten. Dassault biedt een reeks van zes zakenjets aan, van de tweemotorige Falcon 2000S tot het nieuwe vlaggenschip, de driemotorige ultra-lange-afstands Falcon 8X..

© Dassault Aviation