TUI Group wil maatschappijen consolideren

De TUI Group zal binnenkort werk maken van haar plannen om alle luchtmaatschappijen van de groep in één grote maatschappij onder te brengen. De plannen, die in april vorig jaar voor het eerst op het toneel verschenen, zouden ervoor kunnen zorgen dat TUIfly (Duitsland), TUIfly Nordic (Zweden), Arkefly en Jetairfly in één grote luchtvaartmaatschappij transformeren die gebaseerd worden op Thomson Airways. Dat is immers de grootste airline in de groep.

De groep moet namelijk meer en meer opboksen tegen de concurrentie van lagekosten- maatschappijen als Ryanair, easyJet en Norwegian, maar ook de rivalen van de Thomas Cook Group. Die bestaat onder andere uit de maatschappijen Thomas Cook Airlines UK, Thomas Cook Airlines Belgium, Thomas Cook Airlines Scandinavia en het Duitse Condor. Een consolidatie van haar versplinterde luchtvaartmaatschappijen zou hierin helpen.

via Wikipedia

Volgens het persagentschap Reuters zou TUI haar administratie en een deel van haar MRO-actititeiten (Maintenance, Repair & Operations, red.) verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk. Daardoor hoopt de groep op jaarbasis zo’n 100 miljoen euro te kunnen besparen. Het plan zou echter wel 400 à 500 jobs kosten in de basis in Hannover, waar momenteel 2.000 mensen aan het werk zijn.

Analisten vinden de keuze voor Thomson Airways als basis voor de nieuwe luchtvaart- maatschappij ietwat vreemd, aangezien die maatschappij de hoogste kostenbasis heeft van de hele groep. Volgens bronnen werd die keuze echter gemaakt als compensatie voor wat TUI Travel vorig jaar verloor aan het hoofdkwartier van de TUI Group in Hannover bij de fusie tussen TUI AG (de Duitse tak) en het Britse TUI Travel.

Een uiteindelijke beslissing zou tegen Pasen uit de bus moeten komen. Het Franse Corsair zal evenwel niet in het project betrokken worden, want de TUI Group is volop in onderhandeling met enkele niet nader genoemde kandidaten om de luchtvaartmaatschappij – die gespecialiseerd is in vluchten op lange afstand – als een aparte entiteit over te nemen.