Jet Airways verkoopt alle B777’s en A330-200’s

Het ziet er naar uit dat Jet Airways, India’s grootste private luchtvaartmaatschappij, bijna haar hele widebodyvloot te koop heeft gezet. Alle tien de Boeing 777-300ER’s en zes exemplaren uit de vloot van Airbus A330-200’s staan te koop op de website speednews.com.

Wanneer de zestien toestellen in kwestie verkocht worden, blijft er maar een minieme vloot van vier Airbus A330-300’s over. Een woordvoerder van Jet Airways zei dat de luchtvaartmaatschappij “verschillende opties aan het evalueren is om de vloot te optimaliseren in functie van het netwerk en de winstgevendheid”.

A330tekoop

Sinds 2008 leasde Jet Airways tot zeventig procent van haar widebodyvloot uit aan verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Turkish Airlines, Thai Airways, Gulf Air en Etihad Airways. Zo vlogen er voor aandeelhouder Etihad (dat 24 procent van de aandelen van Jet Airways bezit, red) de laatste tijd vijf Boeing 777-300ER’s en zes van de tien A330-200’s rond.

In die zin komt het dus niet als een donderslag bij heldere hemel dat 9W de toestellen nu ook definitief wil verkopen. De vloot A330-200’s werd voordien al een tijdje aan de grond gehouden, wat de maatschappij ruim 5,5 miljoen euro per maand kostte. In november 2013 werd een overeenkomst aangekondigd om de toestellen te verkopen aan Kuwait Airways, maar die deal ging toen niet door.

Of de verkoop invloed zal hebben op de vier dagelijkse vluchten die Jet Airways momenteel heeft op Brussels Airport is niet geweten. De maatschappij vliegt op dit moment via Brussel vanuit Mumbai en Delhi naar New York en Toronto met overwegend Airbus A330-300’s.

Bron: Speednews, Bangalore Aviation | Foto: David Spinnael