Luxaviation wordt op één na grootste gebruiker van zakenjets

Luxaviation’s ambitie om de op één na grootste gebruiker van zakenvliegtuigen te worden is gerealiseerd nadat ze het Zwiterse ExecuJet overgenomen heeft. De overname vergroot de totale vloot van het Luxaviation van 100 toestellen tot meer dan 250 zakenjets en het bedrijf is nu actief in Europa, Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Australazië (het gebied rond Australië, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea, de daaromheenliggende eilanden van Melanesië en vaak ook een deel van Indonesië, n.v.d.r.).

ExecuJet is de grootste aankoop van Luxaviation, zowel in termen van omvang als waarde, sinds het aan het overnamepad begon in 2011. Het Duitse FairJets werd eerst overgenomen en sinds 2013 heeft het bedrijf nog vier Europese bedrijven toegevoegd aan haar portfolio door middel van schulden gefinancierde overnames: het Britse London Executive Aviation, het Franse Unijet, ons eigen Belgische Abelag en het Portugese Masterjet.

“ExecuJet heeft Luxaviation geholpen aan een optimale manier om de gefragmenteerde chartermarkt in Europa te versterken”, zegt voormalig ExecuJet CEO en voorzitter Niall Olver, die het 24-jaar oude bedrijf heeft geleid sinds 1993. Hij verwijst naar de 1.000+ chartermaatschappijen in Europa, waarvan de overgrote meerderheid one-tail vloten heeft. “Ze hebben het geld, de visie en nu ook het platform om deze markt echt wakker te schudden,” voegt Olver eraan toe, die nog een adviserende rol heeft in de onderneming. Gerrit Basson, de voormalige president en COO van ExecuJet, zal de taak van CEO op zich nemen.

Evenals bij andere bedrijven in de Luxaviation Group, zal ExecuJet zijn identiteit, het management team en de operationele onafhankelijkheid behouden, maar zal ook kunnen profiteren van de “waardevolle synergie binnen de groep”, zegt het. “Deze voordelen zijn onderandere schaalvoordelen bij de inkoop van brandstof, verzekeringen, opleiding en andere aanzienlijke kostenbesparingen; grotere beschikbaarheid en het gebruik van vliegtuigen binnen de groep, met een breder scala aan type vliegtuigen; en samenwerking met andere groepsmaatschappijen om alle operationele gebieden te verbeteren.”


Luxaviation’s co-chief executive, Patrick Hansen (links), samen met voormalig ExecuJet CEO, Niall Olver

“De overname van Execujet is de volgende stap in onze groeistrategie en verhoogt het wereldwijde bereik van Luxaviation,” zegt Patrick Hansen, co-chief executive van Luxaviation en onlangs benoemd tot voorzitter van ExecuJet.

“Haar activiteiten geven ons een sterke aanwezigheid in een aantal van ’s werelds snelst groeiende markten wat betreft zakenluchtvaart, waaronder Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, evenals een aanzienlijk grotere vloot,” voegt hij eraan toe.

De vloot van Luxaviation omvat nu het hele spectrum aan zakenvliegtuigen, met inbegrip van de Pilatus PC-12NG eenmotorige turboprop, de entry-level Cessna Citation Mustang, super-midsize Bombardier Challenger 300, de ultra-lange afstand Gulfstream 650 en de Boeing VIP business jet. De overname brengt ook een vloot van één -en tweemotorige helikopters.