Ook TAROM onderhandelt met Turkish Airlines

Na Air Malta zegt nu ook TAROM in gesprek te zijn met Turkish Airlines over een geplande strategische samenwerking, die er op termijn zou kunnen voor zorgen dat de Turken een aandeel nemen in de Roemeense nationale luchtvaartmaatschappij.

“We zullen vliegfrequenties, bestemmingen en andere gerelateerde activiteiten bespreken,” zei Christian Heinzmann, de chief executive officer van TAROM aan een Roemeense televiestation. “We zetten op dit zakelijke relaties op met Turkish Airlines. Of er een overname komt? Dat is een beslissing die de overheid moet maken”. Volgens Heinzmann ondergaat TAROM een herstructurering en moet het tegen volgend jaar terug break-even draaien, na twee opeenvolgende verliesjaren.

De verbetering in de financiële resultaten zou een hulp moeten zijn om het plan van de overheid te laten slagen: TAROM privatiseren en daardoor een rampscenario zoals bij Malév en Balkan Bulgarian Airlines te vermijden. Vorige maand leidde de Roemeense eerste minister Victor Ponta nog een economische missie naar het Midden-Oosten, waar hij naar verluidt gesprekken heeft gevoerd met Akbar al-Baker van Qatar Airways over een eventuele overname van TAROM.