Drie gewonden bij evacuatie Brussels Airlines-toestel

Een Airbus A330-300 (OO-SFN) was gisterenavond betrokken bij een incident om 21u45 lokale tijd op de Abidjan International Airport in Ivoorkust. Het opstijgen werd afgebroken en het vliegtuig kwam tot stilstand aan het einde van de baan. Bij de evacuatie, een standaardprocedure, raakten drie passagiers licht gewond. Dat meldt Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines.

Het toestel, dat de geplande SN 245 Abidjan-Brussel lijnvlucht verzorgde, werd niet beschadigd toen het opstijgen afgebroken werd. Er waren 161 passagiers en 10 crew-leden aan boord.

Waarschijnlijk leidde een gesprongen band bij het opstijgen voor het afbreken van de take-off. Eén van de piloten zou dat aan passagiers hebben verklaard. Brandweermannen zouden snel ter plaatse geweest zijn en zouden één brandende band geblust hebben. Het is niet duidelijk of die gesprongen was of het om oververhitte remmen gaat.

Verwarring
Vanuit de cockpit klonk het dat passagiers op hun plaatsen moesten blijven zitten. Maar iets later begon de cabin crew “Evacuate! Evacuate!” te schreeuwen en iedereen gleed van de noodglijbanen naar beneden, op de landingsbaan. Bij de verwarring vielen drie lichtgewonden.

De luchthaven werd enkele uren afgesloten voor alle inkomend en uitgaand verkeer, omdat de A330 van Brussels Airlines de landingsbaan versperde.

OO-SFN is één van de oudste A330’s die er rondvliegen. Het heeft serienummer 37 en was eerste actief bij het Italiaanse Air Inter, sinds eind 1993. In 1997 ging het over naar het Belgische Sabena, waarna het de 3 volgende Belgische maatschappijen meemaakte: Birdy Airlines, SN Brussels Airlines en daarna Brussels Airlines.