KLM-personeel start petitie tegen Emirates op Schiphol

Emirates vliegt al sinds enkele jaren tussen Dubai en Schiphol. Op 19 december 2015 werd een tweede dagelijkse vlucht met een A380 op Schiphol goedgekeurd door het kabinet. Dit is echter niet naar de zin van het KLM-personeel die een petitie zijn gestart om de beslissing van het kabinet tegen te gaan.

Vanaf 1 februari zal Emirates haar capaciteit op Schiphol fors uitbreiden. Op dit moment worden er twee dagelijkse vluchten uitgevoerd naar Dubai: een ochtendvlucht, uitgevoerd door een A380, en een avondvlucht die voorlopig nog met een Boeing 777-300ER wordt uitgevoerd. Onder andere pilotenvakbonden en KLM zijn fel tegen de uitbreiding van Emirates. Ze vrezen ervoor dat Emirates de Nederlandse markt zal ‘leegzuigen’ en dat banen zullen verdwijnen.

Golfmaatschappijen zouden volgens een Amerikaans onderzoek tientallen miljarden staatssteun ontvangen hebben voor het uitbaten van hun operaties. Ook infrastructuur en dergelijke zouden vrijwel gratis aangeboden worden aan Emirates en andere maatschappijen uit het Midden-Oosten. Hierdoor zouden er zo goedkopere tickets op de markt kunnen gebracht worden die tot oneerlijke concurrentie zouden kunnen leiden. Uit vrees dat Emirates te veel voor het zeggen zou krijgen op Schiphol hebben enkele personeelsleden van KLM een online petitie opgestart tegen de beslissing van het kabinet. Al bijna drieduizend personeelsleden of tegenhangers hebben de petitie reeds ondertekend.

De petitie is te vinden via deze link

Foto: Samuel Dupont