Europees Parlement stemt in met bodyscanners

Na jarenlange discussie is de kogel door de kerk, het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor het plaatsen en gebruik van bodyscanners op Europese luchthavens. Aan het akkoord zijn wel strikte voorwaarden gesteld. De veiligheidscontrole mag niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de passagiers en de privacy moet gewaarborgd blijven. De passagier heeft ook het recht om een bodyscan te weigeren, zonder dat dit leidt naar een verdachtmaking van deze passagier.

Een bijkomende voorwaarde bij het gebruik van een bodyscan is het verbod om de gemaakte scans te bewaren. De afbeelding die wordt gegenereerd van de passagier bij doorgang van de bodyscanner moet meteen verwijderd worden nadat die passagier de veiligheidscontrole door is. De gebruikte soft -of hardware mag zelfs niet voorzien zijn van de mogelijkheid om data op te slaan of te bewaren.

Sommige landen van de EU (UK, Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Finland) hebben deze toestellen al getest. Tegelijk wil de Europese Unie het gebruik van toestellen verbieden die gebruik maken van röntgenstralen, om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Ban op vloeistoffen in handbagage wellicht tot 2013

Naast de kwestie rondom de bodyscanners gaat de Europese Commissie ook bekijken of de strenge regels voor het meenemen van vloeistoffen in vliegtuigen kunnen worden versoepeld of geheel afgeschaft. Volgens de huidige planning moet het verbod op het meenemen van vloeistoffen in 2013 komen te vervallen.