Brussels Airlines onthult vijfde Belgian Icon vliegtuig

Na lang wachten konden pers en genodigden (onder wie enkele spotters) vanmiddag de onthulling van het vijfde Belgian Icon-vliegtuig van Brussels Airlines bijwonen. Het toestel was tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag in het grootste geheim overgevlogen vanuit het Tsjechische Ostrava en werd daarna rechtstreeks naar de hangar gesleept.

In september kondigde Brussels Airlines aan dat het op vraag van passagiers een vijfde toestel in speciale kleuren zou schilderen. Er vliegen immers al vier Belgian Icons rond met de kleuren van de Belgische nationale voetbalploeg (Trident), Kuifje (Rackham), schilder René Magritte en Tomorrowland (Amare). Daar komt nu dus een themavliegtuig rond De Smurfen, een creatie van de Belgische striptekenaar en scenarioschrijver Peyo, bij.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij iedereen zijn of haar eigen ontwerp mocht uitwerken. Na een stemronde van tien dagen kwam het ontwerp van de Italiaanse studente Marta Mascellani als winnaar uit de bus. Haar Smurfen-vliegtuig haalde het nipt van een ontwerp rond de architect Victor Horta en de Art Nouveau-stijl. Marta mocht het hele proces van nabij meemaken en zal ook aanwezig zijn op de onthulling en de eerste vlucht.

De Airbus A320 die voor het project ter beschikking werd gesteld (OO-SND), werd ruim twee weken geleden naar Ostrava overgevlogen om daar haar nieuwe jasje aangemeten te krijgen. Gisteren (23 maart) werd het vliegtuig terug naar Brussel gebracht, waar het om 02.23 uur lokale tijd landde. De landing werd bewust midden in de nacht gepland om het design zo veel mogelijk geheim te houden, al konden enkele die-hard spotters het vliegtuig toch al op de gevoelige plaat vastleggen.

Zaterdagmiddag werd het vliegtuig met het nodige tromgeroffel onthuld in de hangar van Brussels Airlines en kon iedereen het nieuwe Belgian Icon aanschouwen. De eerste commerciële vlucht staat voorlopig gepland voor zondag: SN3149 van Brussel naar Milaan Linate (vertrek om 16.45 lokale tijd). De komende dagen vliegt “Aerosmurf” ook nog naar Tel Aviv, Lissabon en Genève.