72 miljoen euro winst voor Brussels Airlines tijdens recordzomer voor de sector

Brussels Airlines beleefde afgelopen zomer financieel z’n beste zomer ooit. Het bedrijf maakte een operationele winst van 72 miljoen euro. Daarmee staat de voorlopige winst voor het volledige jaar op 59 miljoen euro.

Het derde kwartaal (juli t.e.m. september) was het meest winstgevende ooit voor Brussels Airlines. Met 72 miljoen euro operationele winst scoorde de maatschappij 41 procent beter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen was er een winst van 51 miljoen euro. De winstmarge stijgt van 11,1 procent naar 14,7 procent.

Er werd in totaal 9 procent meer vluchten uitgevoerd waardoor de omzet 10 procent mee groeide. De operationele kosten stegen licht met 3 procent waardoor een beter resultaat kon worden neergelegd. De financiële kosten door de sluiting van het luchtruim van Niger, waardoor vluchten moesten worden geannuleerd of met grote omwegen moesten vliegen, worden geschat op 4 miljoen euro.

Voor het vierde kwartaal hoopt de maatschappij op een break-evenresultaat. Daardoor lijkt de totale jaarwinst voor Brussels Airlines rond de 60 miljoen euro te gaan liggen. In het eerste kwartaal noteerde het bedrijf een verlies van 44 miljoen euro, in het tweede kwartaal werd dat verlies deels goedgemaakt door een winst van 31 miljoen euro.

De zomer van 2023 wordt voor de meeste Europese luchtvaartmaatschappijen een recordzomer. Door een grote bereidheid om te reizen en daar dan ook nog eens veel geld voor te willen betalen in combinatie met een nog steeds beperktere capaciteit dan voor de coronacrisis worden de financiële kassen van de maatschappijen goed gevuld. Enkele dagen geleden maakte Air France-KLM nog een recordwinst bekend van 1,3 miljard euro.

Foto: Brussels Airlines