Icelandair: passagiersaantallen in de lift

De in Reykjavik gebaseerde luchtvaartmaatschappij Icelandair blikt tevreden terug op het eerste kwartaal van 2015. De resultaten liggen boven de verwachtingen, hoofdzakelijk dankzij de substantiële groei in het aantal passagiers.  Vooral de Noord-Atlantische vluchten doen het met 23% méér passagiers opvallend goed.

In de eerste drie maanden vlogen ruim 447.000 passagiers met Icelandair, een groei van 19% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Noord-Atlantische bestemmingen zijn populair: het aantal passagiers kent een groei van 23%. Voor Europa was dit 9%. In totaal kwam de bezettingsgraad uit op 79,2%, het hoogste percentage ooit in een eerste kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar lag de bezettingsgraad met 74,3% merkelijk lager. De groei wordt grotendeels verklaard door de verhoogde capaciteit op de internationale vluchten, zo zijn er meer vluchten naar Washington en Edmonton.  Ook volgend jaar zal de maatschappij verder uitbreiden en vliegen op Chicago.

Icelandair-Routemap

De totale inkomsten in het eerste kwartaal van 2015 bedragen 167,5 miljoen euro (186,1 miljoen dollar), een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar, te wijten aan de verzwakking van Europese valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bij vaste prijzen zouden de inkomsten met 6,5% zijn toegenomen, aldus Icelandair.

Icelandair is alvast positief over de ontwikkelingen en vooruitzichten: de groei in het aantal passagiers en de bezettingsgraad suggereren positieve resultaten voor de komende periode. De vluchtreserveringen voor de zomer zijn momenteel in lijn met de verwachtingen. Vanwege de geringe beschikbaarheid van slots op enkele luchthavens en toename in het aantal passagiers, zal Icelandair haar vloot aanpassen: in de herfst zullen twee Boeings 757-200 (geschikt voor 183 passagiers) tijdelijk terugkeren. In het voorjaar van 2016 worden ze vervangen door twee B767-300 toestellen (geschikt voor 260 passagiers).