Volgende week driedaagse staking bij Brussels Airlines

Vanaf donderdag 23 juni tot en met zaterdag 25 juni wil het vliegend personeel van Brussels Airlines het werk neerleggen. Het personeel is onder andere niet tevreden met de voorstellen van de directie om de werkdruk te verlagen. De staking komt bovenop de nationale stakingsactie van 20 juni waarbij al meer dan de helft van de vluchten op Brussels Airport is geschrapt.

Vanaf 5 uur ’s morgens op 23 juni en tot en met middernacht 25 juni legt een deel van de piloten van Brussels Airlines het werk neer. Ook een groot deel van het cabinepersoneel zou meedoen met de driedaagse staking bij Brussels Airlines. De laatste onderhandelingen met de directie eerder deze week, losten niets op.

De piloten zijn in de eerste plaats niet tevreden met hun verlies aan koopkracht. Door de laatste herstructurering wordt tot maximaal 30 procent van hun loon nu omgezet naar punten in een cafetariaplan waarbij dat deel van het loon fiscaal kan worden geoptimaliseerd. Maar dat deel van hun loon wordt niet meer geïndexeerd en door de huidige inflatie zien de piloten naar eigen zeggen hun koopkracht daarom maand na maand dalen.

Een tweede ontevredenheid is de huidige werkdruk en de toewijzing van de periodes van de jaarlijkse verloven die door personeelstekort verslechteren. Verder maken de piloten zich ook zorgen dat het bedrijf niet efficiënter wordt en dat er te weinig structurele verbeteringen worden uitgevoerd waardoor de maatschappij volgens hen bij een volgende crisis opnieuw niet gewapend is daartegen.

De staking van het vliegend personeel komt bovenop de nationale stakingsactie van aanstaande maandag waarbij verschillende diensten op de luchthaven zoals de beveiliging, zwaar onderbemand zal zijn. Daardoor zal tot driekwart van de vluchten mogelijk geannuleerd worden.