74 miljoen euro verlies voor Brussels Airlines in 2022

Brussels Airlines heeft het jaar 2022 afgesloten met een verlies van 74 miljoen euro (aangepast EBIT). De passagiersmaatschappijen van de Lufthansa Group boekten in totaal een verlies van 300 miljoen euro. Enkel SWISS kon zeer sterke cijfers neerschrijven.

Het verlies van 74 miljoen wijdt Brussels Airlines aan de eerst nog zwakke wintermaanden van het begin van het jaar en nadien aan de inflatie in België die voor stijgende kosten zorgt alsook de brandstofprijs die nog vrij hoog staat. Ook de zes stakingsdagen bij zowel de maatschappij zelf als op de luchthaven van afgelopen jaar hadden negatieve financiële gevolgen.

Brussels Airlines kon vorig jaar één kwartaal winstgevend zijn. Van juni tot en met september bleef er 51 miljoen euro winst over. Het laatste kwartaal van vorig jaar werd er opnieuw een verlies van 37 miljoen euro opgetekend.

Story image

Dit jaar gaat de maatschappij verder uitbreiden met 2 eigen A320’s en 2 geleasede CRJ-1000’s van partnermaatschappij CityJet om bestemmingen Bordeaux en Billund te lanceren en de capaciteit op reeds bestaande bestemmingen uit te breiden. Op het langeafstandsnetwerk verandert er niets. Dit jaar mikt de maatschappij op winst.

Binnen de Lufthansa Group kon SWISS (+476 miljoen euro) een zeer sterk resultaat neerschrijven. Austrian maakte een zeer bescheiden winst van 3 miljoen euro en Eurowings (-226 miljoen euro) en Lufthansa (-466 miljoen euro) noteerden allebei verliezen.