Schiphol wil geen nachtvluchten meer

De luchthaven van Schiphol wil tegen 2026 geen nachtvluchten meer. Dat heeft de interim-CEO in een interview gezegd. Het gaat zowel om vertrekkende als aankomende vluchten.

Concreet wil Schiphol vertrekkende vluchten verbieden tussen midernacht en 6 uur ’s morgens en zullen vliegtuigen ook niet meer mogen landen tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. Momenteel wordt er al vanaf 5 uur ’s morgens op Schiphol gevlogen, vooral door uitvoerders van vakantievluchten zoals Transavia. Momenteel is die maatschappij goed voor 55 procent van alle nachtvluchten, want de maatschappij heeft ook nog vluchten die na middernacht op Schiphol landen.

De maatregel treft voornamelijk de vakantievluchten. Een maatschappij zoals Transavia heeft een hoge gebruiksgraad van haar vloot in de zomer en heeft die vroegere vertrekuren en nachtelijke aankomsturen nodig. KLM heeft ook enkele vluchten die, wanneer de wind favorabel staat, voor 5 uur kunnen aankomen, maar daar lijkt de maatregel voor KLM toch minder gevolgen te hebben.

Wanneer de maatregel zal worden ingevoerd, is nog niet bekend, maar ten laatste tegen eind 2025 zou het verbod van kracht moeten gaan. Het is de luchthaven van Schiphol die deze maatregel vrijwillig neemt.