Brussels Airport kiest voor zonne-energie

Op Brussels Airport zal een deel van het energieverbruik nu kunnen worden opgevangen door een groot zonnepanelenpark op Brucargo. Met de installatie van 7.220 zonnepanelen op de daken van Brucargo West kan de luchthaven nu zelfs jaarlijks 1.500 MWh opwekken. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van een 450-tal gezinnen. Met deze nieuwe installatie zal de luchthaven nu jaarlijks zelf één procent van haar energieverbruik kunnen opwekken.

In 2010 waren er reeds positieve resultaten met een dergelijk project op het gebouw van de luchthavenbrandweer. Daarom werd er beslist een groot zonne-energiepark te bouwen op het dak van één van de gebouwen op Brucargo. De totale oppervlakte beslaat 30.000 vierkante meter, wat vergelijkbaar is met zes voetbalvelden.


©Brussels Airport

Voor Arnaud Feist, ceo van The Brussels Airport Company, was dit een logische keuze: “we engageerden ons eerder al tot een duurzaam energiebeleid en een betekenisvolle vermindering van CO2 –emisses via het Airport Carbon Accreditation programma. Om technische redenen zal de bijdrage van hernieuwbare energiebronnen vooralsnog bescheiden blijven in ons totale energiepakket, maar op het totaalverbruik voor 20.000 personeelsleden en 50.000 passagiers per dag is elk procent een belangrijke sprong”.

In de toekomst zal de luchthaven onderzoeken hoe het haar aandeel aan zonne-energie voor energiegebruik verder kan verhogen. Ook andere hernieuwbare energiebronnen zullen onderzocht worden.